Konjic

Ovaj grad uvrstite u destinaciji koje morate posjetiti

KONJIC

Rana istorija Konjica seže 4 milenijuma unazad, a uz rijeku Neretvu pronađeni su ostaci raznih naselja od prije 2000 godina. Njegovo postojanje je prvi put zabilježila Republika Ragusa 1382. godine. Grad je kasnije uključen u sastav Osmanskog carstva , što mu je ostavilo islamsku arhitekturu i osmanski most. Za vrijeme austrougarske okupacije, Konjic je usvojio evropski arhitektonski stil koji čini spoj sa osmanskom arhitekturom kakva se može vidjeti u mnogim gradovima i mjestima širom Hercegovine .

Nakon Prvog svjetskog rata , koji je bio potaknut atentatom na nadvojvodu Franca Ferdinanda u obližnjem Sarajevu , Konjic je postao dio Jugoslavije. Tokom Hladnog rata , grad je odabrao predsednik Josip Broz Tito za svoj vojni komandni centar, dakle poznat kao Titov bunker , koji je danas njegova najpoznatija turistička atrakcija. Bunker je otvoren u maju 2011. godine za prvo izdanje Bijenale , dvogodišnje izložbe savremene umjetnosti u bunkeru.

Orijentacija 

Konjic se razvio u blizini istočnog kraja Jablaničkog jezera, uz rijeku Neretvu. Njegov položaj u dolini Neretve primorao ga je da ostane tanak pojas stambenih i industrijskih područja uz obale rijeke. Oni koji dolaze u Hercegovinu iz Bosne moraju proći kroz Konjic, bilo željeznicom ili cestom, dajući gradu stratešku ulogu.