SARAJEVO 2022

Historijsko nasleđe

Mala zemlja u čijoj su se burnoj i bujnoj prošlosti smjenjivale ondašnje svjetske civilizacije ostavivši za sobom najprepoznatljivije crte svog dugog ali vremenitog bivstvovanja, bogatim historijskim naslijeđem mami posjetioce iz svih dijelova današnjeg svijeta.

 


Kulturno nasleđe

Osim historijskog, bogat je i repertoar kulturnog nasljeđa uzrokovan upravo prisustvom prije svega tri autohtone nacije, religije i kulture koje su vremenom nesebično obogaćivane kulturama i sa istoka i sa zapada stvorivši tako jedinstvo ljepota različitosti.

Sve ovo opisivo riječima i ono što se ne može izreći, daje nam za pravo kao maloj agenciji da se odvažimo i damo naš doprinos promociji bogatog historijskog, kulturnog i prirodnog naslijeđa naše zemlje.

Ideja vodilja nam je, dakle, da svojoj uskoj i specifičnoj, ali raznolikoj klijenteli približimo svo ovo bogatstvo raznolikosti i zadovoljimo njihova čulna osjetila, tako da naše destinacije ne ostanu samo lijepe uspomene već mjesta odmora i redovnog obilaska.

Sarajevo susret kultura

POSJETITE STARU
ČARŠIJU

Gazi Husrev-beg na ovom prostoru sagradio je brojne znamenitosti, kao i više od 200 dućana. Krajem 16. i početkom 17

Turba vas vodi u obilazak

Baščaršija

Baščaršija je stara sarajevska čaršija i istorijski i kulturni centar grada. Baščaršija je izgrađena u 15. vijeku kada je Isa-beg Isaković osnovao i cijeli grad Sarajevo. Riječ potiče od riječi baš, koja na turskom znači glavna (glavna čaršija). Zbog velikog požara u 19. vijeku, današnja Baščaršija je dvostruko manja nego što je nekad bila.[1]

Baščaršija se nalazi na sjevernoj obali rijeke Miljacke, u opštini Stari Grad. Na Baščaršiji se nalazi nekoliko važnih istorijskih objekata, poput Gazi Husrev-begove džamije i Sahata Kulea. Danas je Baščaršija glavna turistička atrakcija grada Sarajeva.

Turba vas vodi u obilazak

Gradska vijećnica

Vijećnica je sjedište gradske uprave i izgrađena je u vrijeme austrougarske okupacije grada prema projektu arhitekte Aleksandra Viteka. Vijećnica je izgrađena u pseudomaurskom stilu, koji predstavlja nesvakidašnji arhitektonski spoj Istoka i Zapada. Nakon Drugog svjetskog rata u sali je bila smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine. Vijećnica je zapaljena tokom posljednjeg rata 1992. godine, kada je izgorjelo gotovo 90% bibliotečkog fonda. Nakon rekonstrukcije, započete 1996. godine, ponovo je otvoren 2014. godine na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.
Turba vas vodi u obilazak

Inat kuća

Za vrijeme austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine, tadašnja vlast planirala je izgraditi Vijećnicu kako bi pokazala svoju moć stanovništvu. Za lokaciju Većnice odabrana je desna obala rijeke Miljacke. Za izgradnju Vijećnice predviđeno je rušenje okolnih kuća, među kojima je bila i kuća starog Benderija, rodom iz Sarajeva. Starac nije dozvolio da mu se kuća tek tako sruši, pa je nakon niza dugih pregovora tražio od austrougarskih vlasti da mu plate vreću dukata i kuću premjeste na drugu stranu Miljacke, ciglu po ciglu. , kamen po kamen. Austrougarima nije preostalo ništa drugo nego da urade kako je starac tražio. Benderijina kuća se tada zvala Inat kuća po njegovom inatu.

Danas je kuća Inat simbol bosanske tvrdoglavosti, tvrdoglavosti i upornosti. Kuća prkosno stoji ispred Vijećnice, a povezuje ih Šeher-Ćehajina ćuprija, prvi kameni most u Sarajevu. Inat kuća je 1997. godine pretvorena u tradicionalni bosanski restoran u kojem i danas možete uživati ​​u specijalitetima bosanske kuhinje.

Turba vas vodi u obilazak

Careva džamija

Nedaleko od Inat kuće nalazi se Careva džamija, najstarija džamija u Sarajevu i jedna od najstarijih u Bosni i Hercegovini. Susret sa ovom džamijom je prvi kontakt sa islamskom kulturom u ovom gradu. Pretpostavlja se da je džamiju ubrzo nakon osnivanja Sarajeva 1462. godine sagradio osnivač grada Isa-beg Ishaković u čast sultana Mehmeda II Osvajača.
Turba vas vodi u obilazak

Latinska ćuprija (Principov most)

Nadaleko poznat događaj - Sarajevski atentat, koji je bio povod za početak Prvog svjetskog rata desio se baš na ovoj ćupriji. Principov most,  je od 1918. do 1993. nosio ovo ime po Gavrilu Principu. 28. juna 1914. ubio je austrougarskog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, samo nekoliko metara od ovog mosta. Danas se u zgradi ispred koje su ubijeni austrougarski prijestolonasljednik i njegova supruga nalazi Muzej Sarajevo 1878-1918, posvećen periodu austrougarske vladavine u Bosni i Hercegovini.